Vijf vragen aan Andries Smit: veel leren van wereldtopper Hagebeuk

Hij zou de esporter worden van ADO Den Haag, maar dat ging niet door. De wereldkampioen van 2007 laat weten wat hij vindt van de E-Divisie.Het verhaal van Andries Smit is bekend. De beoogd esporter van ADO had veel zin om te gaan strijden voor de club in de E-Divisie, maar omdat hij fan is van Ajax, staken enkele ADO-supporters daar een stokje voor.

Studio eSport sprak Smit en legde hem vijf vragen voor over de E-Divisie.

Wat vind je van de E-Divisie tot nu toe?
“Zoals veel mensen volg ik het via YouTube, al moet ik zeggen dat ik niet alles kijk. Sommige jongens ken ik goed, maar ik kijk vooral naar Absalom Warkor (FC Groningen), Dani Hagebeuk (Ajax), Quinten van der Most (Feyenoord), Romal Abdi (PSV) en Danny Hazebroek (Excelsior).
“Dani en Danny ken ik niet persoonlijk, maar die vallen wel heel erg op. Vooral Dani is een jongen waar iedereen veel van kan leren. Hij zit tegen de wereldtop aan en het is mooi om te zien dat hij het dan ook waarmaakt.”

Smit tijdens zijn presentatie bij ADO (Foto: ADO Den Haag)

Wat vind je van het niveau?
“Zeer wisselend. Je ziet een duidelijke schifting waarbij Dani ver boven iedereen uitstijgt. Er zit ook een groot verschil tussen de bovenste en de onderste helft van de E-Divisie. Wat wel bepalend is, is met welke spelers ze spelen. Als je goed bent en je hebt de beste spelers, ben je moeilijk te verslaan. Dus voor sommige jongens is het ook lastig daar tegenop te boksen, al is dat wel de wondere wereld van FUT.”

Wat moet er anders in een eventueel tweede seizoen?
“De opzet is leuk en ik zie ook wel de gemengde reacties. Die zijn dan ook voornamelijk van mensen die geen affiniteit met FIFA hebben. Iedereen die FIFA speelt heeft het meeste met FUT. Het commentaar is misschien een puntje van aandacht. Misschien kunnen ze dat beter achteraf inspreken.”
“Sommigen hebben er geen moeite mee, maar iemand die hard in je oor praat kan snel voor afleiding zorgen. Voor de rest lijkt het nu goed te gaan. Er kijken genoeg mensen naar, dus ik denk dat het nog meer aan kan slaan.”

Gaat iemand Dani Hagebeuk (Ajax) nog van de titel afhouden?
“Nee, ik denk wel dat hij dit gaat winnen. Excelsior (Hazebroek) is voor mij de grote verrassing en ik denk dat hij het samen met Heracles (Bryan Hessing) en Feyenoord (Van der Most) nog goed gaat doen. Ik zie die jongens wekelijks bovenaan staan in de Weekend League.”

Wat vind jij van de esporter van ADO, Mitchel Denkers? Had je het zelf beter gedaan?
“Mitchel doet het meer dan goed, al volg ik hem niet zo. Dat is meer een persoonlijk ding dan iets tegen de club, maar mijn interesse is daar echt 0 in. Ik denk eerlijk gezegd dat ik, gezien het speelveld, het in ieder geval niet slechter zou doen. Mitchel is op de PS4 vast iets beter , maar ik denk dat ik op de Xbox meer kans maak.”