Koning FIFA

Relletje om YouTube-kanaal kost E-Divisie veel kijkers

De E-Divisie lijkt een succes te gaan worden, dat werd al na een week duidelijk toen de miljoenste view op YouTube een feit was. Maar, er is herrie in de tent.

Want vorige week kwam daar opeens het bericht dat er een nieuw YouTube-kanaal was voor alle video’s van de E-Divisie, het oorspronkelijke kanaal heet nu Koning FIFA. En dat was best vreemd, zeker gezien de ruim 55.000 abonnees die het kanaal volgden.

Het nieuwe E-Divisie kanaal heeft nu nog maar iets meer dan 5.600 volgers. Ook het aantal views daalde van 300.000 in het eerste weekend naar 30.000 afgelopen weekend. Hoe dat komt ligt aan gedonder van bovenaf.

Producent Endemol Shine heeft voor de start van de E-Divisie het kanaal Koning FIFA aangepast. Dit ‘slapende’ kanaal werd al een tijdje niet meer gebruikt, maar had al wel zo’n 40.000 abonnees.

Koning FIFA werd zo’n 1,5 jaar geleden gestart door Endemol Beyond (onderdeel van Endemol Shine) en Voetbalprimeur.nl (onderdeel van Digital Enterprises). Op het kanaal gaf de esporter van Ajax, Koen Weijland, tips en tricks en speelde hij wekelijks een digitaal potje voetbal tegen een profvoetballer.

“We waren uiteindelijk niet tevreden met wat Endemol leverde en hebben de samenwerking verbroken. We zijn toen met Koen Weijland een nieuw kanaal gestart”, laat Pascal Batelaan, eigenaar van het bedrijf Digital Enterprises, weten aan Numrush. Sindsdien was het YouTube-kanaal van Koning FIFA ongebruikt.

Koning FIFA
Foto: YouTube/Koning FIFA

“Endemol heeft dat ongebruikte kanaal gebruikt voor de E-Divisie zonder overleg met ons”, aldus Batelaan. “We zijn mede-eigenaar van dit kanaal, dus zodra we dit zagen, nog voor de start van de E-Divisie, zijn we daarover met ze om de tafel gaan zitten.”

Uiteindelijk blijken deze gesprekken op niets te zijn uitgelopen en is de uitkomst dat de E-Divisie een nieuw kanaal heeft moeten opzetten. De video’s (en views) zijn meeverhuisd, maar de abonnees niet.

Opvallend aspect aan dit verhaal is de rol van Digital Enterprises binnen de hele E-Divisie. Koen Weijland werkt voor het bedrijf, terwijl hij ook voor Endemol ‘Studio E-divisie’ presenteert.

Daarnaast behartigen ze de belangen van een groot aantal spelers uit de E-Divisie met eSports Soccer Management. Dat doen ze onder andere voor de spelers van Ajax, Heracles, Roda JC en Vitesse.

Bron: Numrush