Het hoe en waarom van de E-Divisie

Waarom spelen de esporters met Messi, Ronaldo en Bale in plaats van met Kuijt, Dolberg en Willems? Nu.nl vroeg het aan Marc Rondagh, ontwikkelingsmanager van de Eredivisie.

Daarnaast werden er nog een paar punten besproken die duidelijk moeten maken waar de E-Divisie voor staat.

Waarom is de E-Divisie in het leven geroepen?

“De bezettingsgraad in de stadions loopt de afgelopen jaren steeds verder terug, mede door de vergrijzing. Er is een dalende trend te zien in het aantal supporters dat een bezoek brengt aan een competitiewedstrijd, dus wij zien de E-Divisie als een poging tot verjonging. Het biedt de clubs een extra podium om een jongere doelgroep te bereiken.”

Waarom spelen de esporters met Ronaldo en Messi in plaats van spelers van hun eigen club?

“De E-Divisie moet je eigenlijk zien als een grote kwalificatiewedstrijd voor een Europees kampioenschap voor gamers (FIFA 17 Ultimate Team Championship Series). Net als wat de Eredivisie is voor bijvoorbeeld de Champions League. Als wij onderdeel willen zijn van de internationale structuur van EA Sports, dan moeten de gamers spelen met Ultimate Team. Wij wilden ook graag dat de gamers met de spelers van de echte clubs zouden spelen, dus Luigi Bruins bij Excelsior en Ard van Peppen bij Roda JC, maar dan wordt het kwaliteitsverschil tussen de clubs te groot. Dan weet je bijna zeker dat Ajax, Feyenoord en PSV bijna altijd zullen winnen van de onderste ploegen.”

Maar de selectie van Ajax is in het echt toch ook gewoon beter dan Roda JC?

“Vergeet niet dat het in de E-Divisie draait om de kwaliteiten van de gamer. In deze competitie draait het niet per se om de club, maar vooral om de esporter. Je moet hem zien als de manager van de club met het tactisch inzicht en de skills. Peter Bosz heeft bij Ajax zijn eigen selectie en zo heeft de esporter zijn eigen spelers op FIFA. Op die manier doen wij recht aan de gamer en houden wij het zo eerlijk mogelijk voor iedereen.”

Wat krijgt de winnaar van de E-Divisie?

“Er komt een grote trofee voor de winnaar. Of dat een schaal wordt, zoals bij de Eredivisie, weten wij nog niet. De winnaar krijgt in ieder geval geen geldbedrag, maar er staat wel wat op het spel. De nummers één en twee gaan namelijk Europa in en daar zijn wel aardige bedragen mee gemoeid. Op het EK kan je je kwalificeren voor het WK en daar kan je al helemaal flink geld verdienen.”

Hoe werkt het met promoveren en degraderen uit de E-Divisie?

“Dat is helaas afhankelijk van de Eredivisie, want de Jupiler League zit niet in FIFA 17. Hoe graag we het ook afhankelijk van de prestaties in de E-Divisie willen maken, het kan gewoon niet. Stel dat Roda JC of ADO Den Haag de E-Divisie wint, maar dat de club in de Eredivisie degradeert, dan lijkt het er voorlopig op dat die clubs volgend jaar niet mee kunnen doen aan de E-Divisie. De Eredivisie heeft binnenkort contractonderhandelingen met de makers van FIFA om te praten over de Jupiler League in FIFA 18. Dat staat hoog op het lijstje. Misschien zit de competitie volgend jaar in het spel, maar dat weten wij nu nog niet.”

Bron: nu.nl