Esport olympisch? De eerste stap is gezet

Bij de Aziatische Spelen van 2022 zijn er voor het eerst medailles te winnen op het gebied van esport. Volgend jaar is het onderdeel nog een demonstratiesport.

Er gaan zo nu en dan wel eens geluiden op dat esport een olympisch onderdeel zou moeten worden. Als kleiduiven schieten, wandklimmen en skateboarden olympisch zijn, waarom gamen dan niet?

In Azië wordt de komende jaren de eerste stap gezet richting olympisch gamen. Het Aziatisch Olympisch Comité zet namelijk esport op de kalender voor de komende Aziatische Spelen.

Bij de Spelen van 2018, die in Indonesië van 18 augustus tot 2 september 2018 gehouden worden, is esport nog een demonstratiesport. Vier jaar later in het Chinese Hangzhou (10-25 september) maakt esport officieel deel uit van het evenement.

De Aziatische Spelen, die iedere vier jaar worden gehouden, gelden als een grote tegenhanger van de Olympische Spelen. Het is na de ‘reguliere’ Spelen zelfs het grootste multi-sportevenement ter wereld. Bij de vorige editie deden 10.000 atleten uit 40 verschillende landen mee.

Om deze plannen uit te werken werkt het Aziatisch Olympisch Comité samen met Alisports, de sporttak van de Chinese online retail-gigant Alibaba. Saillaint detail: Alibaba is ook van de grootste sponsoren van de ‘reguliere’ Olympische Spelen.

Bron: Aziatisch Olympisch Comité